Neutral Realistic Film Frame Photography Collage Facebook Cover

Hej fina ni, 

Är helt galet att vi redan är inne i andra trimestern. I perioder har tiden stått still och i perioder har den verkligen flugit förbi. Nedan kan ni följa mina tankar och känslor under den andra trimesterns 13 veckor. Under den andra trimestern har vi besökt italien och haft gender reveal detta går att läsa mer om i enskilda blogginlägg. 

  Andra trimestern vecka 15 till vecka 28

Under den andra trimestern har jag verkligen landat mer i graviditeten. Nu förstår jag att jag är gravid och känner mig lugn och nyfiken inför att jag ska bli mamma. Perioden innan vecka 20 kändes som evigheter. Tror att det var för att det i flera veckors tid kändes som att jag nästan passerat halva tiden. När vecka 20 passerat känns det som att jag kunde pusta ut och att det äntligen började hända något. Veckorna där efter sprang verkligen förbi i raketfart. Kan vara för att det mentalt upplevdes som att jag klättrat över den största kullen, halva tiden. Men kan också vara för att vi gått in i sommar och semesterperioder fyllda med kul aktiviteter och ett lugnare semestertempo. 

     

Redan i vecka 14 började jag känna av fosterrörelser, trots att jag har moderkakan i framväg. Det var under ultraljudet som jag verkligen fick det bekräftat när jag kunde känna rörelserna och samtidigt se att det faktiskt rörde sig. Från den stunden behövde jag inte längre ifrågasätta vad det egentligen var jag kände, om jag inbillade mig eller om det faktiskt var rörelser. Innan den dagen vågade jag faktiskt inte ens berätta för barnmorskan att jag trodde att jag kände rörelser, för så tidigt "ska" man ju inte känna bebisen som förstföderska.  Många beskriver känslan som fjärilsfladder eller likande men för mig kändes det verkligen som att någon rörde sig där inne. Ofta kom det som ett hårt och snabbt tryck inifrån och ibland mer utdragna sega rörelser. I början var rörelsen alltid riktad mot urinblåsan vilket faktiskt inte var speciellt skönt utan stundvis rätt obehagligt. Så pass obehagligt att jag i halvpanik bad henne att sluta några gånger med önsketänk om att hon skulle förstå att jag inte uppskattade den step dans som ägde rum på daglig basis.

Arbetslivet 

Tänk att ingen pratar om svårigheten att balansera arbetsliv med att ha en busunge som lever rövare i magen. Som HR genomför man ett och annat tuffare samtal där fokus, närvaro och ordval är a och o. Att försöka genomföra ett utköp, säga upp någon, förhandla med facket eller genomföra ett rehabiliteringssamtal och hålla fokus samtidigt som hon steppar har inte varit det lättaste. Aldrig annars hade man givit sig in i en hård förhandling kissnödig med magsjuka springandes intervaller men ungefär så är det stundvis att vara gravid och samtidigt göra karriär. Testa att försöka inge förtroende och pondus i en förhandling samtidigt som du kippar efter luft, mår illa och har någon som hoppar på din urinblåsa, det är inte det lättaste. 

Från och med vecka 26 säger barnmorskorna att man skall känna bebisens rörelser varje dag och någonstans där började min inställning till rörelsen gå från att jag upplevde de som ganska jobbiga till att mer längta efter att hon rörde sig. Helt plötsligt låg det ett stort ansvar i att jag skulle kunna känna av om något var fel där inne. Faktum är att hon från och med v.27 har en bra överlevnadschans även utan mig något som till viss del är lättande men som också känns som ett jätteansvar. Nu mer kommer sparkarna ofta i övre delen av magen men ibland får hon för sig att dra till en ordentlig spark ner till. Hon blir verkligen starkare för varje dag som går, så pass att jag ibland faktiskt rycker till eller spänner magmusklerna som en instinktiv respons. Skulle inte förvåna mig om det är en liten kampsports tjej som gömmer sig där inne. På ultraljudet låg hon ju trots allt med foten i pannan. 

353689371 964849911310133 7711796592811188481 n

Nesting 

Under denna trimester har vi även börjat dona om lite här hemma. Barnrummet har börjat målas om och inköpen har börjat. Spjälsäng, barnkläder, barnvagn, åkpåse, nappar, nappflaskor, mjukisdjur och babynest är det som hittills kommit hem. Kändes väldigt surrealistiskt när vi gick och kikade på barnvagnar och slogs av insikten att om tre månader ligger vår dotter där och vilar. Börjar faktiskt längta efter att hon kommer samtidigt som jag verkligen försöker njuta av den här sista tiden när det bara är vi två. 

Trots graviditeten har vi verkligen fortsatt att vara aktiva inte bara rent fysiskt med träning utan också med aktiviteter. Under den andra trimestern har vi varit på bröllop, på resa i dalarna, på resa i Härjedalen, varit på spa, gått en italiensk matlagningskurs, njutit av landstället i skärgården och besökt Sorrento i Italien. Älskar att vi kunnat fortsätta leva aktivt och unna oss härliga aktiviteter och nya minnen trots lite gravid krämpor och magen som bara blir större och större. Nu i slutet av den andra trimestern är det påtagligt att alla vanliga rörelser tar mer energi, ibland känner jag mig verkligen som en sköldpadda på rygg. 

Gravid i    gravid ital    barnvagn

Gravid vecka för vecka: 

 • v.15 Examen kursen i programmering 
 • v.16 Vi gästade på Nadias och Shivans bröllop 
 • v.17 Resa till dalarna med vänner 
 • v.18 Nationaldagsfirande inne i stan 
 • v.19 Andra besöket hos barnmorskan, beslut om att byta barnmorska. 
 • v.20 Rutinultraljud, vi fick veta könet. 
 • v.21 Midsommarfirande i skärgården. 
 • v.22 Vi var och vandrade i Härjedalen, bebisen har hicka i magen 
 • v.23 Vi gick på Italiensk matlagningskurs fokus pasta 
 • v.24 Gender Reveal för familj och vänner
 • v.25  Alex kände första sparken, vi köpte barnvagn, jag började få foglossning.  
 • v.26 Vi var på spa på Ellery beach house. 
 • v.27 Resa till Italien 
 • v.28 Bokade upp mig på gravid vattengympa

Gravidsymptom under andra trimestern: Sammandragningar, svullna fötter, andfådd, obehag av sparkar, halsbränna, förvärkar, foglossning. 

Här var min ofiltrerade berättelse om den andra trimestern. Ses i den sista trimestern!