Black And Gold Elegant Business Name Facebook Cover 1

Hej fina ni,

Att skaffa hund är nog svårare än vad  många tror. Att välja ras, välja uppfödare, kull och till sist en valp är en oändlig djungel som består både av lycka, rädsla och en hel del fällor för den som inte är försiktig. Fredagen den 16 Mars var jag och min sambo A och hämtade upp vår lilla Pomeranian, en valp på sex månader. Efter mycket reaserch och problem med oseriösa kennlar var det äntligen dags för oss att hämta vår lilla valp.För utom den eufori som skapats i samband med att uppfylla en dröm om att skaffa hand har jag även erhållit en hel del bra tips och lärdomar från den svåra uppgiften att navigera i kennel djungeln, med falska löften, skitsnack och dåliga avelsstammar. 

Jag och A beslöt oss för att det var dags att skaffa hund i samband med att vi flyttade in i vår lägenhet i Alvik förra sommaren. Sedan länge hade jag förälskat mig i rasen Pomeranian som är en tysk dvärgspets, inte nog med rasens bedårande utseende har den även en otroligt lekfull, glad, tillgiven och nyfiken personlighet.

För ungefär ett halvår sedan började jag aktivt leta upp aktuella kennlar främst genom Svenska kennelklubbens uppfödarlista. Utifrån listan sållade jag ut tre av de kennlar som födde upp hälsosamma Pomeranians och hade god resumé. De tre kennlarna kontaktades och jag frågade om planerade valpkullar och parningar. Eftersom att Pomeranians inte får så många valpar (ca 1-3) och rasen är otroligt populär kan det vara riktigt svårt att få tag på valpar, speciellt om man har preferenser på kön.

Att tro att kennel ägarna var ärliga och genuina var en stor miss och jag fick snart veta att fulspel, tomma löften och att prata illa om andra kennlar var en föregivettagen naturlig del av denna värld. Det slutade med att jag stod två:a i en kö under tre månaders tid på en av Sveriges mest kända Pomeranian kennlar som när valparna kom vände kappan efter vinden och påstod sig inte ha något kö system utan förbehöll sig rätten att ge bort valparna till andra potentiella valpköpare.

Både förvånad och ledsen över att ha blivit i mina ögon bedragen tappades en stor del av hoppet om att få träffa min valp. Jag visste att min valp fanns någonstans men vart? Under de månaderna som jag stod i valp kön tittade jag sporadiskt på blocket på upplagda annonser på Pomernainas och hade varje gång fastnat på samma bild på en liten orange sobel tik vid namnet Lillie.

 

lillie rätt                             lussen rätt

 

Tanken var ifrån början att skaffa en åtta veckors valp för att själv kunna skapa de bästa förutsättningarna och grunden till en god lydnad och ett starkt band. Efter dramat med den väletablerade men väldigt oseriösa kenneln tog jag mig i kragen och gjorde ett sista försök, denna gång med en bredare syn om att eventuellt kunna ta en omplacerings hund.

Jag kontaktade ägaren till Lillie och en dialog om våra familjeförhållanden och Lillies personlighet etablerades. Vi kom överens om att jag och A skulle få träffa Lillie som vid den här tiden precis fyllt sex månader. Nervositeten vid mötet var stor, vad skulle vi vänta oss, skulle hon tycka om oss och skulle vi tycka om henne. Var det här min hund jag längtat efter sedan jag var sex år gammal?

Svart är ja, en sötare och finare hund har jag aldrig träffat. Mötet kunde inte bli bättre, hon var helt betagen i både mig och A och vi var förstås helt förälskade i detta lilla liv. Den kommande månaden bestod av återkommande besök hos Lillies tidigare ägare och förberedelser hemma för att kunna ta emot en äldre valp än vad som tidigare planerats för.

Allt jag kunde tänka på var denna lilla goding och nu var dagen här. Jag kunde inte känna mig lyckligare när papperna var påskrivna och jag satte mig i bilen på väg hem med Lillie i knät. Tänk att jag nu bar det yttersta ansvaret för denna lilla varelse.

Otroligt och fantastiskt men även lite läskigt.

jag och lusen       jag och bebi    

Starten på många månader av lycka och förhoppningsvis många år tillsammans med min nya partner in crime. Lillie Lusen Silverhjärta.

I nästa inlägg kommer behandla vad som är viktigt att tänka på vid valpköp och tipps på frågor som kan vara bra att ställa till uppfödaren och kenneln som man tänkt köpa av. 

Peace, love and understanding, Freja Silverhjärta