London 2018

Stina Silverhjärta och konpisen Thea hade sedan länge bestämt med storasyster Freja Silverhjärta att de skulle resa till London. Ett perfekt sätt att fira att ungdomarna slutat grundskolan. Peter och Jane Silverhjärta ville ta det säkra före det osäkra och bokade en resa till samma stad, samma tidsperiod men med hotell på ett annat ställe i London.

 

Den här gången planerade vi vuxna att få göra precis det vi vill utan att ta hänsyn. Och det försökte vi med varierande lycka under en stekhet sommarvecka. 

 

Här är en del av det vi gjorde när vi i ett rasande tempo sökte upp varenda välkänd turistfälla vi kunde hitta i det Britiska Imperiets epicenter, London.

Westminster Abbey

Westminster Abbey, är helt magiskt att besöka. Här ligger storheter som David Livingstone, Isac Newton, Charles Dickens, Rudyard Kippling, Lord Tennyson och inte minst Stephen Hawking begravda i kyrkogångarna.

Byggnaden är från 1100 talet (m.a.o. ungefär lika gammal som Bromma kyrka) och genom åren så har kungligheter lagt till små kapell inne i katedralen.

Att besöka de här kapellen är helt magiskt och när man kommer in till Knights of Bath. Från väggarna hänger familjernas banner och varje sittplats har ett svärd utplacerat över ryggstödet. Känslan av att kliva rätt in i Riddarna kring runda bordet är enormt påtaglig. 

Buckingham Palace

Buckingham Palace blev lite av en besvikelse då det egentligen inte fanns någon slottsvisning, dessutom så ligger slottets framsida placerad vid en vältrafikerad rondell.

Jag som trodde slottet låg avskilt från storstadens oväsen blev lite överrumplad och kände inte riktigt Kunglighetens storhet just på den här platsen. 

S:t Pauls Catherdral

S:t Pauls Catherdral blev en trevlig överraskning. Vi var tveksamma om vi alls skulle gå in i katedralen men det visade sig vara väl värt både pengarna och mödan.

Ja just det, mödan att promenera upp i de trånga trapporna som vrider sig upp utmed katedralens enorma kupol. På första nivån kan man ser ner på alla små människor på kyrkgolvet, på den andra nivån ser man ut över hela staden. Vyn över staden är verkligen helt fantastisk.

House of Parliament

House of Parliament med klockan Big Ben som var helt insvept i byggnadsställning och var inget som vi ägnade mer tid åt är just att komma dit se och...

Gå vidare mot andra mer intressanta turistfällor. House of Parliament ska avnjutas på andra sidan Themsen där byggnaden utgör ett fint fototillfälle. 

London eye

London eye, vuxenkarusellen som går i snigelfart. Pariserhjulet är ett iögonfallande landmärke men knappast något som lockar mig. 

Oblix

Oblix, en av barerna högst upp på 87e våningen i byggnaden The Shard. The Shard of Glass är en av Londons högsta byggnader, den öppnades för fem år sedan och allt är verkligen toppmodernt på gott och ont. För att komma in i byggnaden så måste man passera igenom en säkerhetskontroll i samma still som man möter på en flygplats. Men det är väl värt att åka upp och ta sig en öl för utsikten är verkligen häftig!  

British museum

British museum, det enorma museumet som är ett epicenter för brittisk imperialism. Att britterna varit runt och rövat lite här och där det vet vi ju alla och att Laura Craft och Indiana Jones hämtar hem skatter borde ju borga för att British Museum är museumens museum.

I Sverige fungerar det så att när någon gammal indian ringer till Etnografiska museet och säger att han vill ha tillbaka sin totempåle, ja då sänder vi fogligt tillbaks den. Här fungerar det inte på det sättet. Inte alls.

Vi valde att bara gå på en enda utställning i museet. Britterna var ju duktiga på att utforska pyramiderna, tomb 19 och allt det där mystiska och det visar sig vara ett lyckat drag. Utställningen är helt sjuk!

Här hittar man enorma statyer, ja hela väggar i gravkammare har demonterats och fraktats till Storbritannien! Mängder med mumier, sarkofager och artefakter ligger uppradade i de enorma salarna.

Jag hade en väldigt motstridig känsla inför detta, dels så är det ju fruktansvärt att man stulit enorma mängder av egyptisk historia på det här sättet. samtidigt är det helt fantastiskt att man samlat allt detta på ett ställe och att jag kan gå runt här som en liten Livingstone och upptäcka vilka fantastiska hantverkare egypterna var för sex tusen år sedan. Oavsett vilket så är British museum ett fantastiskt museum.

Hyde Park

Hyde Park, som är större än vi förväntade oss. En verklig oas i den oändliga storstaden med en ordentlig sjö, The Serpentine som vi promenerade ett varv runt. Utan att begripa det så passerade vi även det klassiska Speakers Corner, platsen där det fria ordet har en av sina stöttepelare. 

The Tower of London

The Tower of London, borgen som ligger mitt i stan är verkligen värd ett besök. Även om inträdesbiljetten är ganska så saftig så är det bara att slanta upp. Om så bara för att få hälsa på en genuin Beefeater! Detta gör ju besöket värt sina pengar, en gin och tonic blir sig aldrig lik igen efter ett besök på The Tower of London.

Platsen har enormt starka vibbar av Robin Hood, ingen skulle bli förvånad om Errol Flynn kom inskuttande invecklad i en duell mot sheriffen av Nottingham. The White Tower som ligger i mitten av området är som klippt ur Sagan om ringen och jag tror nästan att de som gjort filmerna har varit här för att skaffa sig inspiration.

I Towern finns även de brittiska kronregalierna och det är ändå något speciellt över det otroliga överdåd av juveler som förevisas här. 

Towerbridge

Towerbridge, ett klassiskt landmärke som man såklart måste gå över. Jag blev förvånad över hur stor bron faktiskt är, den är massiv!

Även om det är många turister som promenerar över bron så verkar detta vra ett populärt promenadstråk även för lokalbefolkningen. 

Lower Marsh

Lower Marsh är ett charmigt litet område som ligger bakom Waterloo station. Det är lite Londons Södemalm, det är ett gytter av alternativa butiker, vegorestauranger och diverse politiska aktivister.

Just när vi var där så var det en musikfestival med levande musik och så var det ju fotbolls-VM... Mysigt som bara den och vi slog oss ner på Scooter café för att reflektera över dagen. 

Harrods

Harrods är ju obligatoriskt, varuhuset där man kan köpa allt, verkligen allt. Vill du köpa en lägenhet i Burg Kalifa? Inga problem! Jag som trodde att man bara kunde köpa en ponny, eller möjligtvis en elefant typ.