Krig

Krig, vad är det bra för?

Ja det kan man ju fråga sig. I dessa dagar när Vladimir Putin uppenbarligen kommit till slutsatsen att det är en smart idé att starta krig mot Ukraina.

Det låter ju helt galet... eller hur!?! Smaka på orden att starta krig. Vi har några kompisar som sitter i ett rum och funderar på vad de ska göra. Någon säger att de kan gå på bio, eller kanske spela paddel, eller förresten vi startar ett krig! Låter inte det som en toppenidé!?! Helt oavsett alla övriga tankar så måste personerna ifråga fullständigt sakna förståelse för all skit som många andra små människor utsätts för under processen.

Följden blir en västvärld som skriker rakt ut att detta måste stoppas, men utan att man kröker ett enda hår på människorna i sina egna hemländer. Tyskland sänder för första gången i mannaminne vapen till ett krigförande land och Sverige får helt plötsligt en snilleblixt och sänder fem tusen pansarskott till de behövande i Ukraina. För mig om är gammal så kommer jag ihåg Nicaraguagalan där Mikael Wiehe  stolt berättade att de skulle använda varenda insamlad krona till att köpa handgranater åt bättre behövande. 

Jag undrar hur vi kommer se tillbaka på det som sker nu.

Helt säkert så kommer stora förändringar ske, i bästa fall så handlar det enbart om Ryssland och Ukraina... I värsta fall så vill jag inte fundera över följderna när den ryska krigsmaskinen inte stannar förrän den nått Atlantkusten även uppe i norden. 

Dag efter dag kan man läsa texter som denna "De ryska trupperna lyckades igår binda samman de tidigare av Ryssland ockuperade områdena i Ukraina – Krym och sydöstra Ukraina – och har därmed omringat hamnstaden och det symboliskt viktiga fästet Mariupol.

En brittisk frivillig tog i samband med detta farväl på sociala medier. Det verkar inte som man har avsikt att ge sig, utan kommer slåss till sista man och kvinna. Vilket gäller tills det inte gäller längre, förstås. Det finns mycket avsky mellan sidorna där nere och de brett avskydda trupperna från Kadyrov i Tjetjenien ska vara på plats. Dessa är inte några man vill ge sig till om man inte vill riskera att möta samma öden som IS fångar gjorde i Syrien, dvs tortyr och att sedan mördas på brutalast tänkbara vis, vilket filmas och publiceras. Särskilt om man kommer från Väst. Ryssland har allt mer gått över till att terrorbomba civilbefolkningen i bland annat Charkiv och Kyjiv, men också fler städer, det så kallade Putins trumfkort enligt tidigare påstådda läckta uppgifter om den ryska allt desperata planen.

Uppgifter från Kherson är att ryska soldater har sagt till de civila att de kommer avrätta tio civila för varje rysk soldat som dödas. Detta är förstås inte bekräftat, utan är vad ett vittne på plats uppger. Denna taktik tillämpades av nazisterna under andra världskriget, men kallas alltså fredsbevarande och avnazifiering av Kreml.

I Moskva har protesterna fortsatt. Barn som protesterat med “nej till Krig” har gripits. Det finns foton och filmer på detta, inklusive med barnen bakom galler vid transport eller förhör, men jag länkar inte eftersom det handlar om minderåriga barn, åtminstone en av dem under 10 års ålder. Diktaturen förnekar sig inte. I övrigt är det högförräderi att på något vis stödja Ukraina i Ryssland nu, och föräldrarna kan alltså se fram emot 12 – 20 års fängelse, där 12 år är det lägsta straffet."

Hu hu, det är verkligen mörka tider vi lever i.